marți, 30 noiembrie 2010

Basescu nu exclude reunificarea Romaniei cu Republica Moldova

Presedintele Traian Basescu declara, intr-un interviu publicat marti de "Romania Libera", ca Romania si R.Moldova vor fi impreuna in familia europeana si nu exclude ca, la un moment dat, cele doua state sa formeze din nou aceeasi tara, transmite MEDIAFAX.
Traian Basescu declara la Romania Libera ca, odata cu intrarea Republicii Moldova in UE, cele doua state vor fi impreuna in marea familie europeana. 

"Iar daca se va desfasura sau nu si un proces de unificare a celor doua tari, acest lucru tine mai putin de vointa oamenilor politici, pentru ca am certitudinea ca ei vor stii sa valorifice o dorinta populara, daca va exista, pe cele doua maluri ale Prutului. Romania are ca obiectiv sprijinirea Republicii Moldova sa intre in UE", adauga seful statului roman. 

Intrebat daca exista o perspectiva temporara, de pilda 25 de ani, in care Romania si Republica Moldova sa se uneasca, Traian Basescu raspunde: "De ce nu?". 

El apreciaza ca peste 25 de ani frontierele UE vor fi pe Nistru si evolutiile democratice din regiune vor stimula si alte tari, precum Ucraina, sa se indrepte spre UE, iar Balcanii vor fi parte a UE si a NATO. 

Intrebat daca acestea vor fi cu Romania si Basarabia in aceeasi tara, Traian Basescu declara: "Daca acest lucru vor dori romanii de pe ambele maluri ale Prutului". 

Presedintele spune insa ca nu vrea sa anticipeze aceasta dorinta. 

Pe de alta parte, intrebat cata influenta poate avea Rusia asupra Republicii Moldova, Traian Basescu raspunde: "In primul rand, influenta vine din educatie: Republica Moldova este un stat care a stat 50 de ani ca parte a Uniunii Sovietice. Daca la noi mai exista inca un tronson consistent care, cand aude de Moscova, incepe sa saliveze, va imaginati ca in Republica Moldova este o componenta importanta cu exponentul ei, Partidul Comunistilor, condus de Vladimir Voronin". 

In legatura cu faptul ca si in Alianta pentru Integrare de la Chisinau exista lideri care au afinitati cu Moscova, presedintele Basescu declara: "Atat timp cat recunosc Rusia ca fiind o tara importanta pentru Republica Moldova, nu vad nicio drama, fiindca aceasta e realitatea. Federatia Rusa este importanta si pentru Republica Moldova, si pentru Romania, si pentru alte tari din bazinul Marii Negre. Dar una este gandirea celor care au fost sub influenta fostei Uniuni Sovietice si alta este mentalitatea celor care au facut parte din sistemul URSS. Acolo va fi mult mai grea desprinderea de Moscova decat a fost la Bucuresti". 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu