marți, 30 noiembrie 2010

Legea pensiilor, modificata pe placul lui Basescu: femeile pensionate la 63 de ani, barbatii la 65

Comisia de Munca din Camera Deputatilor a adoptat astazi un amendament la Legea Pensiilor prin care varsta de pensionare la femei devine 63 de ani, iar la barbati ramane 65 de ani, asa cum a cerut presedintele Traian Basescu cand a retrimis legea in Parlament.

Decizia a fost luata cu 15 voturi "pentru" si 5 voturi "împotrivă", admitandu-se astfel cererea de reexaminare in acest sens a presedintelui.
Potrivit Mediafax, raportul Comisiei de munca se va referi numai la aceasta modificare a Legii pensiilor ceruta de seful statului, fiind respinsa solicitarea opozitiei de a se discuta si alte articole din lege. Ministrul Muncii, Ioan Botis, a precizat ca reexaminarea Legii pensiilor trebuie sa se faca pe propunerea presedintelui Basescu, si nu pe tot textul legii, in caz contrar, el va parasi sedinta comisiei.
La sedinta au fost prezenti doar 5 reprezentanti ai opozitiei, 4 de la PSD si unul de la PNL, Aura Vasile aratand ca aceia care lipsesc protesteaza fata de faptul ca numarul membrilor comisiei a fost marit de plen pentru ca puterea sa aiba majoritate.
Deputatii PDL, independentii apartinand UNPR si cei ai UDMR au votat ca raportul comsiei sa contina doar modificarea varstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani, in timp ce PSD si PNL au aratat ca, daca nu se va scadea si stagiul de cotizare, femeile vor fi discriminate, vor iesi cu o pensie mai mica decat barbatii.
Dupa vot, deputatii PSD Ioan Cindrea si Dan Mircea Popescu au aratat ca este o zi neagra pentru pensionari si se face o nedreptate femeilor prin maniera de calcul al pensiei.
"Este o mare nedreptate pentru femei, pentru ca se modifica doar varsta de pensionare a femeilor, iar stagiul de cotizare ramane de 35 de ani, ca si la barbati. Astfel,femeile vor avea o pensie mai mica decat a barbatilor, fiind depunctate", a explicat Cindrea.
Deputatul PDL Mircea Toader a replicat ca este o "zi luminoasa" pentru pensionari deoarece acestia vor avea garantia ca li se va plati pensia. "Urmeaza un pachet de legi care sa sustina Legea pensiilor", a adaugat Toader.
Conducerea PDL a decis, ieri, sa mandateze parlamentarii partidului ca raportul Legii pensiilor sa fie adoptat saptamana viitoare, marti, 7 decembie.

 Modificarea de astazi a legii pensiilor este ultima dintr-o serie de amendamente adoptate si apoi respinse in Comisia de Munca, dupa ce opozitia si puterea s-au certat saptamani intregi daca se reexamineze toata legea sau doar articolele la care s-a referit seful statului. Opozitia a incercat sa modifice mai multe prevederi, printre care si articolele referitoare la punctul de pensie, dar puterea s-a opus argumentand ca, potrivit unor decizii ale Curtii Constitutionale, obiectul reexaminarii, daca aceasta este acceptata, nu poate fi decat articolul indicat de seful statului.
Traian Basescu a declarat, de altfel, saptamana trecuta, la un eveniment organizat de Banca Nationala, ca regreta ca a retrimis in Parlament legea pensiilor pentru ca a dat Parlamentului "ocazia sa se de din nou in stamba, sa se arate iresponsabil".
"Privind Legea pensiilor, si pun acest exemplu sub emblema «iresponsabilitate». Se ivise un mare conflict politic pe tema modului cum Legea pensiilor a trecut prin Camera Deputatilor. Am cautat un articol in interiorul legii care sa-mi dea ocazia sa trimit legea la Parlament, spre satisfactia tuturor partidelor si pe un subiect legat de vointa tuturor partidelor si am gasit acel articol care viza varsta de pensionare. Ca sa vedeti iresponsabilitatea, dupa toate deciziile Curtii Constitutionale, nu putea face obiect de dezbatere decat acel articol. Sigur ca au fost luate legile integral la pieptanat articol cu articol pentru a se intarzia. S-a creat un lucru extrem de neplacut, pentru ca atunci cand a venit FMI m-a intrebat: «Domnule presedinte, era obiectiv de transa, de ce am mai trimis-o inapoi?». Am dat o explicatie, exact cea care a fost, trebuia sa fie un consens politic", a declarat Traian Basescu.
El a adaugat ca regreta faptul ca a dat Parlamentului "ocazia sa se dea din nou in stamba, sa se arate iresponsabil".
"Eu am spus, este un singur articol care trebuie analizat, va trece foarte repede si o voi promulga, dar rezolvam o problema politica, rezultatul l-ati vazut si este clar ca nu poti sa ai incredere ca sef al statului in ceea ce se intampla cu o lege, fie ea si foarte urgenta, atunci cand o trimiti la Parlament. Demagogia este deasupra interesului national pentru multi politicieni", a conchis seful statului.


Bogdan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu