marți, 30 noiembrie 2010

Facebook versus Google: culisele războiului care va decide viitorul internetului

Cel mai important moment din istoria Google nu e cel în care Brin și Page au patentat faimosul lor algoritm de căutare. Nici cel în care compania celor doi a devenit cel mai mare IPO din istoria internetului. Ci un moment obscur din toamna lui 2007 - cel în care Google ar fi putut să cumpere Facebook.


Cu trei ani în urmă, în timp ce aștepta un telefon din partea executivilor Facebook, Larry Page era cât se poate încrezător.

La început planul co-fondatorului Google  fusese acela de a cumpăra rețeaua socială care atinsese pragul de 50 de milioane de utilizatori. Cum însă aceasta nu era o opțiune din perspectiva lui Zuckerberg, Page s-a mulțumit să îi propună o investiție care ar fi făcut posibilă alinierea celor  două companii.

Însă, în locul avizului pentru investiție, Page a primit în acea zi de octombrie 2007 vestea că noul investitor al Facebook va fi Microsoft, cel mai mare inamic al companiei sale, acesta contribuind cu 240 de milioane de dolari pentru 1,6 procente din companie. O achiziție care, printre altele, plasa valoarea Facebook la 15 miliarde de dolari.

Conform angajaților Facebook implicați în tranzacție Google n-a avut niciodată prea mari șanse să obțină investiția, oferta sa nefiind nimic altceva decât o modalitate de a-i constrânge pe șefii Microsoft să scoată mai mulți bani din buzunar. "Niciodată nu ne-au plăcut tipii ăia", le-a spus un fost inginer Facebook reporterilor revistei americane Wired. "Atitudinea noastră a fost întotdeauna 'Orice face Google noi putem să o facem mai bine'. Nimeni nu vorbea așa despre MySpace sau alte rețele sociale. Doar despre Google."

Din acea zi războiul dintre Facebook și Google a devenit oficial iar rivalitatea dintre cele două companii a evoluat într-o bătălie a carei miză e însuși viitorul Internetului — structura, designul și utilitatea sa.

În ultimul deceniu industria globală de internet a jucat după algoritmele elaborate de Google — ecuații riguroase și eficiente care analizează fiecare bit de activitate online pentru a construi o hartă navigabilă a lumii online. Apoi Mark Zuckerberg a venit să răstoarne regulile, imaginând un web mai personal și mai uman, în care rețeaua noastră de cunoștințe ne servește ca reper pentru parcurgerea world wide web-ului și filtrarea informației relevante.

În viziunea lui  Zuckerberg viitorul internetului nu e cel în care alegerea unui doctor nu e încredințată câmpului de  search al Google ci "social graph-ului", rețelei noastre de prieteni și prieteni ai prietenilor, ale căror păreri și experiențe sunt mult mai relevante decât un algoritm oricât de sofisticat. Dincolo de viziunea lui Zuckerberg stă o redesenare completă a felului în care navigăm lumea online, una care plasează Facebook fix în centru. Altfel spus, chiar unde e  Google acum.

Și, asemenea adolescenților impertinenți, angajații Facebook spun că principalii lor competitori sunt bătrâni și rupți de realitate. "Google nu e reprezentativ pentru viitorul tehnologiei în niciun fel", spune unul dintre veteranii Facebook citat de Wired. "Facebook este o rețea de comunicare avansată ce face posibilă o multitudine de metode de comunicare. Aproape că nu există loc de comparație între cele două."

Cum ar putea Facebook fi mai mare decât Google în 5 ani ?

.. din punct de vedere financiar, evident. Pentru că în ceea ce privește timpul petrecut  pe site  de utilizatori și numărul de vizualizări, bătălia a fost deja câștigată de Facebook.

La o primă privire distanța dintre cele două companii este mare. Dacă veniturile Google în 2010 au fost  estimate de analiști uneva în jurul cifrei de 28 de miliarde de dolari, Facebook se așteaptă să încaseze anul acesta  doar 2 miliarde de dolari, marea majoritate din publicitate. Totuși asta înseamnă că rețeaua socială în vârstă de 6 ani are deja o cifră de afaceri de două ori mai mare decât cea pe care a înregistrat-o Google înainte de a se cota la bursă.

Însă TechCrunch e de părere că Facebook-ul pe care îl vedem și îl folosim astăzi nu este decât vârful iceberg-ului și că, nu mai departe de următorii 5 ani, rețeaua socială ar putea depăși fără probleme cifra de afaceri a Google, fără să trebuiască să se atingă măcar de search advertising, care în continuare produce 99% din veniturile Google. Căci atunci când  ai 600 de milioane de utilizatori captivi pe platformă poți să le arăți și să le vinzi orice. Ba chiar poți să îți impui și propria monedă.

Într-o primă fază analiștii se așteaptă la o creștere substanțială a veniturilor generate de Facebook Advertising, și asta fără a intra în competiție directă cu AdWords sau AdSense. Părerea aproape unanimă a advertiserilor și a oamenilor din industria de online este că Facebook va continua să absoarbă din bugetele de advertising destinate  televiziunii. Ceea ce înseamnă nu mai puțin de 60 de miliarde de dolarii doar în Statele Unite. Iar în luna august Sheryl Sandberg a declarat  că o parte din brandurile care în trecut au testat Facebook ca platformă de comunicare de brand au ales ca anul acesta să își crească de până la douăzeci de ori bugetele. În aceste condiții TechCrunch crede că în următorii 5 ani  o creștere de 5 ori a veniturilor din publicitate - până la 10 miliarde de dolari - e cât se poate de realistă pentru Facebook.

A doua fază va însemna o schimbare substanțială de direcție pentru compania lui Zuckerberg, una de care însă din ce în ce mai puțini analiști se îndoiesc: introducerea eCommerce-ului pe platformă și integrarea acestuia în paginile de brand pe care companiile au înțeles până acum să și le construiască.

"Peste cinci ani miliarde de dolari în bugete de advertising vor fi cheltuite pentru a a îndrepta consumatorii dintr-o parte în alta a Facebook -ului", spune Adam Rifkin "acolo unde vor putea cumpăra produse reale - fie pentru ei fie pentru alții (notificarea zilei  de naștere vă spune ceva?) -, se vor putea abona la servicii premium și vor avea acces la ofertele momentului disponibile pentru achiziție imediată (sau le vor rata pentru totdeauna!)."

Una dintre revelațiile anului 2010 în industria de online este Groupon, site-ul de oferte și reduceri care a generat într-o singură zi vânzări în valoare de 11 milioane de dolaripentru retailerul american Gap . Ce s-ar întâmpla însă dacă Facebook ar implementa același gen de serviciu în fiecare Facebook Page sau Facebook Place și le-ar da posibilitatea brandurilor să își administreze singure ofertele?

Introducerea cupoanelor de discount ar fi cea mai logică mișcare pentru compania lui Zuckerberg căci deodată brandurile ar avea un motiv palpabil să facă reclamă paginilor lor de Facebook iar consumatorii ar avea un motiv clar pentru care să apese butonul de LIKE al paginii unui brand: dai LIKE, primești o ofertă. Conform calculelor estimative ale TechCrunch implementarea unui asemenea serviciu pe Facebook ar putea duce la vânzări de 100 milioane de dolari pe zi sau 36,5 miliarde de dolari pe an. Iar la un comision de 30%, atât cât percepe Facebook și din tranzacțiile realizate în jocurile sociale de pe platformă, asta ar însemna venituri în valoare de 10 miliarde de dolari fără absolut niciun efort din partea rețelei sociale.

Însă poate  cea mai mare mină de aur pentru Facebook ar putea fi Facebook Credits, care au o șansă reală de a deveni moneda virtuală prin excelență conform mai multor analiști americani.  Asta cu atât mai mult cu cât noua generație, care crește odată cu Facebook, nu are niciun fel de rezerve în a le folosi. "Facebook Credits sunt destinate să devină cardurile de credit ale următoarei generații: un “lux pe care ți-l permiți”, un lifestyle brand și un card de credit cu bonsuri de fidelitate sau alte stimulente de cumpărare.  ”Facebook Platinum”, careva?", spune Rifkin.

Conform unui calcul rapid compania lui Zuckerberg ar putea obține până la 12 miliarde de dolari din această linie de business, în condițiile în care ar achizționa un jucător de pe piață, precum Pay Pal.

Din jocuri Facebook ar putea scoate până la 3 miliarde de dolari până în 2015. Rețeaua socială percepe un comision de 30%  din veniturile generate de companiile precum Zynga, Electronic Arts sau  Disney iar cei de la TechCrunch cred că e destul e probabil ca tranzacționarea de bunuri virtuale în jocurile sociale să facă să circule până la 10 miliarde de dolari prin venele Facebook peste 5 ani. Din noul serviciu de email, pe care Facebook l-a anunțat de curând, rețeaua socială ar mai putea stoarce până la 1 miliard de dolari (luând în calcul ipoteza conturilor premium, la 20 de dolari pe an, x circa 50 de milioane de bucăți), iar din serviciul Photos, încă 1 miliard, dacă ar introduce un serviciu de realizare a albumelor foto - offline!-, cu ajutorul unor parteneri precum Snapfish sau Kodak. Sau din găzduirea premium, asemenea Flickr, din moment ce astăzi Facebook este cel mai mare site foto din lume.

Arma secretă a  Facebook - angații Google

Într-un articol publicat de curând jurnaliștii de la New York Times au dezvăluit că mai bine de 200 dintre angajații aflați astăzi pe statul de plată al Facebook au venit de la Google. Urmărind acest subiect Glen Kelman de la blogul Refin a descoperit însă că dintre cei 2.174 de angajați ai Facebook care au un profil pe LinkedIn 378 au trecut în CV măcar un popas la Google. Ceea ce înseamnă că unul din cinci angajați ai lui Zuckerberg și-a făcut ucenicia la compania din Mountain View.

Citiți mâine despre lupta pentru talent dintre Facebook și Google care secătuiește Silicon Valley, angajatul pe care Google l-a plătit cu 6 milioane de dolari doar ca să nu sară în barca lui Zuckerberg precum și top 10 al angajaților pe care rețeaua socială i-a șterpelit de la Google.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu